אפולוניה - תל ארשף - ארסוף - מדריך טרקר
לאורך השנים האחרונות נחפרו צפונית להרצליה שרידה של עיר צלבנית מוקפת חומה ושמה אפולוניה (או בשמותיה האחרים ארשף או ארסוף). במרכז העיר מבצר צלבני מרשים שנבנה בשנת 1241, ונחרב בשנת 1265 לספירה. מבצר אפולוניה שוכן בראש צוק הכורכר ומשקיף על הים מגובה כ-30 מטרים. ממרפסת התצפית של המבצר ניתן להשקיף על קו החוף מחדרה בצפון ועד אשדוד בדרום.
העיר ארסוף הוקמה בראשית התקופה הפרסית (המאה החמישית או הרביעית לפנה"ס) על ידי הפניקים ונקראה ע"ש רשף, אל הסער הפניקי. בתקופה ההלניסטית שונה שם האתר לשם יווני - אפולוניה. בתקופה הביזנטית המשיכה העיר לגדול עד שהייתה במהלך המאה החמישית והשישית לעיר הגדולה בשרון, אחרי קיסריה. בעיר הייתה כנסייה גדולה והתגוררו בה נוצרים רבים, לצד אוכלוסייה שומרונית גדולה.
בשנת 640 לספירה נכבשה העיר בידי המוסלמים שביצרו אותה והקיפו אותה חומה, עד שבשנת 1101 נכבשה ארסוף על ידי הצלבנים בראשות בולדווין הראשון.
במרס 1265 עלה הסולטן בייברס בראש צבאותיו על העיר, ולאחר 40 ימי מצור היא נפלה. בייברס הרס את חומותיה ואת מבצרה והיא נשארה נטושה עד היום.
ההגעה אל אפולוניה
ההגעה אל אפולוניה היא מצומת כפר שמריהו פונים לכיוון הרצליה פיתוח. בכיכר השניה פונים ימינה לרחוב וינגייט, וממשיכים ישר עד לגן. שילוט חום מצביע על הכיוון לגן לאורך כל הדרך.
סיור בגן הלאומי תל ארשף
משך הסיור בגן הלאומי ארשף הוא כשעה ומתאים לכל המשפחה, כולל גישה לנכים לאורך המסלול העליון.

המסלול
הסיור בגן הלאומי מתבצע לאורך שני שבילים קצרים - אחד העובר לאורך קו מצוק הכורכר, והשני (למתקשים בהליכה) עובר דרך מרכז הגן.

מחירים
18 ש"ח (מבוגר)
8 ש"ח (ילד)
15 ש"ח (מבוגר בקבוצה)
7 ש"ח (ילד בקבוצה)

שעות פתיחה
אפריל-ספטמבר:
08:00-17:00
אוקטובר-מרץ:
08:00-16:00

טלפון
09-9550929

אתר
מסגד סידנא עלי - סידני עלי
בסמוך לגן לאומי אפולוניה נמצא מסגד סידנא עלי (אדוננו עלי). המסגד הוקם לאחר כיבוש אפולוניה על ידי הממלוכים באמצע המאה ה-13, והוא נקרא על שם לוחם ערבי, עלי בן-עוליים, שנפל בקרב עם הצלבנים בשנת 1081, ונחשב קדוש בעיני המוסלמים.
משך מאות שנים לא היה במקום מסגד, אלא רק אבן זיכרון, ולאחר מכן צריף. בשנת 1481 נבנה במקום מבנה קבר מסודר ומסגד.
בזמן המאורעות של 1936 נסגר המסגד, ורק ב-1990 הוא נפתח בשנית.
במסגד הייתה במשך שנים אבן שחורה ששימשה במכונת אמת. על הנבדק היה לעמוד 10 מטרים מן האבן כשעיניו מכוסות, ואז לצעוד לעברה כשאצבעו שלוחה לפנים. אם פגע הנבדק באבן עם אצבעו, הרי שהוא דובר אמת. האבן נמצאת משמאל לכניסה למסגד.
(עדכון אחרון: מרץ 2008)