בחירת ציוד טיולים - מדריך טרקר
כיצד בוחרים את הציוד אותו אתם עומדים לקחת איתכם לטיול? זוהי אחת השאלות המרכזיות אותן שואלים המטיילים לעתיד. בדף זה ננסה לפזר מעט מן הערפל בנושא
זה.
תיק גדול
קיימים שני סוגי תיקים עיקריים: תיקי שק ותיקי מזוודה. תיק השק הוא תיק צר וארוך בעל פתח בחלקו העליון של התיק. תיק המזוודה הוא בעל רוכסן הפותח את כל דופן התיק. יתרונו הגדול של תיק השק הוא בעמידותו הרבה (רוכסן עלול להתקלקל תחת עומס בתרמיל עמוס). כמו-כן, תיקי שק
מצויידים באופן כללי במערכת גב טובה יותר, והם יהיו בדרך-כלל צמודים יותר לגוף, כך שלא ימשכו את הגב לאחור. יתרונו של תיק מזוודה הוא בנוחות הגישה לתוכן התיק ובכך שהוא בדרך-כלל זול יותר.
ככל שהטיול אליו אתם יוצאים ארוך יותר, כך גוברת העדיפות לתיק שק. אם אתם מתכננים לצאת לטרקים, אז עדיפותו של תיק שק עולה בצורה משמעותית.
כאשר בודקים תיק לקניה, חובה לבדוק אותו עם משקל בתוכו! כמו-כן יש לוודא כי לפני המדידה מבצעים עבורכם התאמה אישית של מערכת הגב. המבחן העיקרי של מערכת גב טובה הוא ביכולת שלה לשמור את התיק יציב על הגב, תוך העברת רוב משקל התיק אל האגן. זו הסיבה שחגורת בטן נוחה חשובה גם היא בבחירת מערכת הגב.
אם בוחרים בכל-זאת בתיק מזוודה, כדאי לבדוק כי הוא מצוייד ברצועות המכווצות אותו, כדי להוריד עומס מהרוכסנים, וכדי להקטין את עומקו של התיק, ובכך להפחית את נטייתו למשוך את הגב לאחור.
נפח התיק המומלץ לגברים הוא 65-70 ליטרים, ולנשים הנפח המומלץ הוא 50-65 (הנפח מותאם לגובה המטייל). שימו לב כי אם אתם קונים תיק שק, אז נפחו יוגדר כנפח בסיס + תוספת נפח בחלקו העליון של התיק. המספרים המומלצים למעלה מתייחסים לנפח הבסיס של התיק. לדוגמא, ההמלצה לגברים היא לתיק 65+15 או 70+15.
נעלי הליכה
אקדים ואומר שלדעתי יש חשיבות רבה לקנות את נעלי ההליכה שלכם זמן רב לפני הנסיעה. הסיבה לכך היא שלוקח לרגל זמן להתרגל לנעליים, ולוקח לנעליים זמן להתרכך. אם אתם ממש חייבים לקנות את הנעליים בחו"ל, אז השתדלו לאפשר לעצמכם ללכת עם הנעליים זמן רב לפני שאתם יוצאים לטרקים!
ברור מאליו שישנה חשיבות לכך שהנעל תהיה נוחה, ותספק הגנה ועמידות מספיקים לתנאי השטח אליהם אתם יוצאים. כדי לבדוק תנאים אלו, יש למדוד את הנעלים בחנות.
השאלה אותה אני נשאל בדרך כלל היא - האם לקנות נעלי גורטקס (Gore-Tex)?
ובכן, קודם כל - מה זה גורטקס? גורטקס הוא חומר שכשהוא נרטב, הוא הופך לאטום, אך כל עוד הוא יבש, הוא מאפשר ללחות לעבור דרכו (לנשום). בכך הוא בעצם עוצר מים במידה והנעל נרטבת, אך מאפשר לזיעה להתאדות מתוך הנעל.
מנסיוני, הגורטקס מאד שימושי. מים בנעליים (במיוחד במזג אוויר קר) יכולים להפוך טרק לחוויה רעה מאד, במיוחד אם אין אפשרות לייבש את הנעליים בצורה טובה. אני לא אתאר מה קורה לרגליים אחרי יום בנעל מלאה מים. זו גם הסיבה שהעדפתי נעלי גורטקס גבוהות יחסית, כדי להקטין עוד יותר את הסיכוי שמים יכנסו לנעליים.
בטיול אל דרום אמריקה, נפאל, צפון הודו או ניו זילנד תמיד יהיו סביבכם מים. גם אם אין גשם אז יש קרחונים נמסים. גורטקס עוזר מאד במצבים של שלוליות, בוץ, שלג וקרח. לכן בטיולים אל המקומות הללו, לדעתי, הגורטקס שווה את הכסף. בשאר המזרח המצב פחות רטוב, אז הגורטקס מיותר.