טרקר - טיולים בארץ ובעולם

חרבת מדרס - חורבת עתרי - חורבת בורגין - מדריך טרקר

תמונות מחרבת מדרס

מערכת המסתור הכניסה אל מערכת המסתור - חרבת מדרס הקולומבריום - חרבת מדרס קולומבריום - חורבת מדרס מערת קבורה עם אבן גולל סרקופג במערכת הקבורה מערת קבורה רקפת מצויה - Persian Cyclamen הפירמידה - חרבת מדרס פירמידה - חרבת מדרס פרח שום משולש

הסיור אל חרבת מדרס, חורבת עתרי ואל חורבת בורגין מביא אותנו אל הריסות כפרים בהם נבנו מבני מגורים מעל פני הקרקע, ומתחת לפני הקרקע נחפרו מערות ומחילות מסועפות. שלושת האתרים נמצאים בשטח פארק עדולם. הסיור במערות ובמחילות מתאים לכל המשפחה, ואינו קשה באופן מיוחד.

ההגעה אל חרבת מדרס

נוסעים על כביש תל-אביב - ירושלים (כביש מס' 1) עד למחלף שער הגיא, שם יורדים לכיוון בית שמש (כביש 38). נוסעים על כביש זה דרך בית שמש, עוברים את צומת האלה עד שעוברים ליד הכניסה אל הישוב גבעת ישעיהו. אחרי הישוב מחפשים את הפניה ימינה לכיוון מצפה משואה, ופונים בה. מיד מבצעים פניית פרסה, וממשיכים ישר לכיוון פארק עדולם, שבתוכו האתרים חרבת מדרס, חורבת עיתרי וחורבת בורגין. שימו לב שאין פניה (חוקית) שמאלה ישירות מכביש 38 אל פארק עדולם.

מכאן ממשיכים לפי השילוט הברור לכיוון שלושת האתרים שהוזכרו.

חרבת מדרס - חורבת מידרס

הסיור אל חרבת מדרס הוכשר על ידי קרן קיימת לישראל, וניתן לסייר בו עם כל בני המשפחה. כדאי להקצות לסיור לפחות שעה וחצי.

חרבת מדרס היא בעצם שרידי ישוב חקלאי שכלל גם מערכות קבורה ומסתור, שיושב החל בתקופה הברזל השניה (1000 לפנה"ס) ועד סוף התקופה הרומית (המאה הרביעית לספירה).


המסלול בחרבת מדרס כולל חמש נקודות עניין עיקריות. יוצאים מרחבת החניה במעלה הגבעה. עוברים ליד עץ החרוב הגדול, וממשיכים לאורך סימון השבילים הכחול אל הנקודה הראשונה שהיא מערכת מחילות מסתור מתקופת מרד בר כוכבא.

מערכת המסתור הינה מחילה ארוכה, העוברת דרך מספר חדרים תת-קרקעיים, המתחילה בחלקה העליון של מערת פעמון הרוסה. מקובל כיום להניח שיהודי השפלה חצבו מערכות מסתור אלה, כחלק מהתארגנות למרד בר- כוכבא.

המעבר במערכת המסתור נעשה בזחילה על ארבע, כאשר את דרכנו מסמנים מחזירי אור שהוצמדו אל קירות המערה. המנהרות חשוכות לחלוטין, ולכן יש להביא פנסים! אין להשתמש במנהרות בנרות. הזחילה במחילות המסתור לוקחת כ-20 דקות, ומסתיימת בתחתית מערת הפעמון ההרוסה. המנהרות הינן חד-סיטריות, ולכן יש להיכנס אל המערכת רק בחלקו העליון של מערכת הפעמון.

מכאן ממשיכים במעלה הגבעה עם הסימון הכחול אל נקודת העניין הבאה במסלול, פירמידה בגובה כ-5 מטרים יחידה במינה בארץ, הבנויה מאבני גזית. אורך צלעות הבסיס של הפירמידה כעשרה מטרים וגובהה הנוכחי כשלושה וחצי מטרים (כיום חסרים בה כ-3 נדבכים). נראה כי הפירמידה שימשה כמצבת זיכרון.

ממשיכים במורד הגבעה עם הסימון הכחול, ועוברים ליד שרידי מה שכנראה היה בית הכנסת של הישוב. משם ממשיכים לאורך השביל עד אל מערת קבורה יפה, שבפיתחה עדיין ניתן לראות את אבן הגולל שלה, ששימשה לחסימת הכניסה אל המערה.

מכאן ממשיכים במורד הגבעה, וממשיכים עם השביל בעקבות סימון שביל ירוק. נקודת העניין האחרונה במסלול זה היא מערת קולומבריום יפה. משם נמשיך בשביל הירוק עד אל רחבת החניה בחזרה.


  • יש להביא פנס אם רוצים לזחול במחילות המסתור!
  • גובה המחילות מגיע לכ-40 ס"מ, ולכן לא כדאי להיכנס אליהם עם תיק.
  • אם נכנסים אל מחילות המסתור עם ילדים, כדאי שאחד המבוגרים יהיה ראשון, מאחר ובאמצע המחילה ישנו קטע בו יש מדרגה מעט גבוהה.
  • השימוש באש גלויה (נר וכדומה) במנהרות אסור על פי החוק.

הכניסה אל חרבת מדרס הינה ללא תשלום.


כיצד מגיעים

חרבת עתרי

בדומה לחרבת מדרס, גם חרבת עתרי הייתה כפר בתקופת בית שני. את האתר חפרו בשנים האחרונות ד"ר בועז זיסו ואמיר גנור. מקור השם עתרי הוא בחרס שנמצא באתר, ששימש ככל הנראה כקבלה חקלאית.


המסלול בחרבת עתרי הינו מסלול קצר ויפה. יוצאים מרחבת החניה של האתר במעלה הגבעה, ועוברים דרך מקווה מים, מערת קבורה עם תבליטי קיר, עד שמגיעים אל שרידי הכפר עצמו על ראש הגבעה. ניתן לראות עדיין את שרידי מבנה הציבור הגדול, שמתוכו יוצאת מערכת מסתור.


הכניסה אל חרבת עתרי היא ללא תשלום.

חורבת בורגין

חורבת בורגין היא גבעה המתנשאת לגובה 430 מטרים בפארק עדולם, לא רחוב מהאתרים חרבת מדרס וחורבת עיתרי. במקום התקיים ישוב בתקופות שונות, ובמיוחד תקופת בית שני, התקופה הביזנטית ותקופת מרד בר-כוכבא. מקור השם בורגין הוא בשם הערבי בורג'ין, שמשמעותו שתי מצודות.

החוקרים סבורים כי חורבת בורגין הוא מקום הימצאו של הישוב כפר ביש, עיירה יהודית גדולה שנכנעה ללגיון הרומאי החמישי בעת המרד הגדול, המוזכר על-ידי יוסף בן מתיתיהו בספרו "מלחמות היהודים ברומאים" בהקשר למרד הגדול. הקשר עם הישוב נובע משמה של חורבה ערבית קרובה, ח'ירבת אל-ביס.

השרידים המאוחרים יותר באתר חורבת בורגין הם שרידיו של כפר ערבי בשם אום-אל-בורג'.


מסלול ההליכה בחורבת בורגין מתחיל במגרש החניה של חורבת בורגין, ממנו יוצאים במעלה שביל עפר רחב הנמצא בהמשך לכביש ממנו הגענו. בהמשך מתפצל סימון שבילים ירוק ימינה, ואנחנו נפנה איתו.

הנקודה הראשונה (1) בסיור היא "חורבת פטום", שרידי מבנה עתיק בעל קירות עבים במיוחד, שממנו תצפית על האזור.

התחנה הבאה (2) היא "מערת העמוד", שרידי מערת קבורה מן התקופה הביזנטית שבה שני עמודים חצובים בסגנון יווני שבכותרת שלהם חצוב צלב. יפה לראות כי העמודים לא הובאו לכאן, אלא גולפו בתוך סלע שהושאר בזמן חציבת המערה.

התחנה השלישית (3) היא מערת קבורה מתקופת בית שני בה ניתן לראות את אבן הגולל של המערה ואת גומחות הקבורה שבפנים.

בהמשך חולפים על השביל לצד בורות מים שמתוכם צומחים עצי תאנה, כשהמרשים מבינהם הוא "בור הקאקים", על שם הציפורים המאכלסות אותו.

התחנה החמישית (5) היא בראש הגבעה, ומהווה תצפית יפה לכל הכיוונים.

תחנה שש (6) היא מערת מסתור יפה מתקופת מרד בר כוכבא בה ניתן לזחול ביחד עם הילדים. המעבר במערת המסתור כולל עליה בסולמות, זחילה במנהרות צרות ומחספר חדרים. נקודת הכניסה ונקודת היציאה במערת המסתור שונות, כך שלא צריך לחכות שמי שנמצא בפנים יצא לפני שנכנסים. הכניסה אל מערכת המסתור דורשת פנסים.

התחנה האחרונה (7) היא גת להכנת יין המעיד על אחד ממקורות הפרנסה העיקריים של האזור. מכאן חוזרים אל רחבת החניה של חורבת בורגין.

חרבת בורגין - מפה


  • זיכרו להביא פנסים בכדי להיכנס אל המערות השונות.
  • גובה המחילות מגיע לכ-50 ס"מ, ולכן לא כדאי להיכנס אליהן עם תיק.
  • באתר אין פינוי אשפה, אז הביאו עמכם שקית אשפה, וקחו אותה עמכם בעזבכם את האתר.
  • שימו לב כי ברחבת החניה שברי זכוכית רבים, זכר לפריצות שארעו במקום לרכבים. אל תשאירו ברכב דברי ערך!

הכניסה לאתר חורבת בורגין הינה ללא תשלום.

(עדכון אחרון: אפריל 2012)

אהבת את הדף על חרבת מדרס?

חיפוש באתר:
Hotelscombined.com

לאן מטיילים השבוע?

קבלו טיפים, רעיונות ועדכונים בנושא טיולים בארץ או בחו"ל:
דוא"ל: *
שם פרטי:
שם משפחה:
טיולים בארץ
טיולים בחו"ל

* הפרטיות שלך חשובה לנו. אנחנו לא נעביר ולא נמכור את הפרטים שלך.