מנזר מר סבא - דיר מרסבא - מדריך טרקר
מנזר מר סבא הוא מנזר יווני-אורתודוקסי הבנוי על צוק בדופן נחל קדרון שבצפון מדבר יהודה. המנזר פועל כמעט ברציפות כבר כ-1,500 שנים, והוא בין המנזרים העתיקים שנשתמרו ונותרו פעילים. הנזירים במנזר חיים כיום כמעט כמו שחיו בתחילת דרכו של המנזר. מנזר מר סבא הוא בין המנזרים המשפיעים ביותר בעולם הנוצרי.
מנזר מר סבא קרוי על שם מייסדו הנזיר סבאס, שנולד בשנת 439 בקפדוקיה שבמרכז טורקיה. כאשר הגיע למקום הנזיר סבאס, הוא החל לחיות במערה במצוק נחל קדרון כמתבודד, ותוך שנים ספורות התקבצו סביבו נזירים נוספים שחיו במערות התבודדות. בהמשך הוקם במקום מבנה המנזר הנוכחי, ואליו התקבצו נזירים רבים שגרו במקום. במנזר מר סבא נכתב הטיפיקון (סידור הנחיות בדבר התפילות והטקסים של הכנסייה האורתודוקסית) הראשון הסטנדרטי של הכנסיה.
ההגעה אל מנזר מר סבא
ההגעה אל מנזר מר סבא הינה בעייתית בשל העובדה שהוא נמצא בשטחים ומשום שהדרך אליו עוברת בכפרים ערביים מכיוון אחד או בתוך שטחי אש פעילים מן הכיוון השני.
מנזר מר סבא
המסלול
קיימות שלוש דרכים עיקריות להגיע אל מנזר מר סבא:
- הגעה ברכב - דרך שטחי הרשות הפלסטינית ודרך מספר כפרים ערביים. דרך זו איננה מומלצת!
- הגעה ברכב 4x4 - בשביל הג'יפים היוצא מן הישוב קדרון. דורש אירגון קבוצה וקבלת אישור כניסה מגורמי הצבא.
- הגעה ברגל - מכיוון הישוב קדרון. דורש אירגון קבוצה וקבלת אישור כניסה מגורמי הצבא. קיימים מספר גורמים המארגנים טיולים מסוג זה - אנחנו הצטרפנו לסיור שאורגן על ידי בית ספר שדה כפר עציון - מומלץ ביותר!
באופן כללי, המסלול מתחיל בכניסה לחלקו הישן של הישוב קדרון, ומשם ממשיך לאורך דרכי עפר עד לתצפית אל המנזר.
טיפים
- נשים אינן יכולות להיכנס אל תוך המנזר. הן יכולות להגיע עד אל מגדל הנשים בלבד.
- אין להכניס בשר או תפוחים אל המנזר.
- חובה לתאם כניסה לאזור מול גורמי הצבא מאחר ובאזור שטחי אש פעילים, ולכן בדרך כלל עדיף להגיע לכאן בסוף השבוע.
מחירים
הכניסה אל מנזר מר סבא הינה ללא תשלום. עלות סיור אל המנזר (מטעם בית ספר שדה כפר עציון) הינה 90 ש"ח, כולל איסוף באוטובוס מאזור המרכז.
הר עזאזל - ג'בל מונטאר
בין הישוב קידר לבין מנזר מרסבא עומד רכס המונטאר (ג'בל מונטאר), שאותו נהוג לזהות עם הר עזאזל המקראי. גובהו של ג'בל מונטאר הוא 524 מטר מעל פני הים. פרוש שמו בערבית הוא 'הצופה', ואכן מפסגתו תצפית מרהיבה לכל הכיוונים.
הר עזאזל מופיע לראשונה בספר ויקרא (פרק טז פסוק ז') בהקשר למצוות שילוח שעיר לעזאזל ביום הכיפורים בתקופת בית המקדש. אהרון הכהן מצווה בספר ויקרא לבחור שני שעירים (תיישים), ולהטיל גורל בינהם. אחד מן השעירים יועלה כקרבן לה'. השעיר השני יישלח על ידי שליח מיוחד הנקרא "איש עיתי" אל צוק עזאזל במדבר בכדי לכפר על חטאי כל ישראל, וזאת לאחר שהכהן הגדול סומך את ידיו על ראשו ומתוודה על כל חטאי ופשעי עם ישראל. על פי פרשנות חז"ל, השעיר לעזאזל היה מושלך מצוק גבוה וגופו היה מתרסק במורד ההר עד שנעשה איברים איברים. מכאן הביטוי "שעיר לעזאזל" המתייחס להטלת אשם באחר.
על ג'בל מונטאר שרידי מנזר שבנה הנזיר אותימיוס במאה ה-5, ובהם מרתף ומאגר מים תת-קרקעי. במורדות המזרחיים של ההר נראים שרידי אמה עתיקה, שהובילה מי גשם ממורדות ההר ומנחל סככה (ואדי אבו שעלה) אל מאגרי המים של מבצר הורקניה. במקום גם שרידי חפירות ממלחמת העולם הראשונה עת נכבש על ידי גייסות הצבא האוסטרליים והניו-זילנדיים מידי הטורקים בפברואר 1918.
(עדכון אחרון: יוני 2012)