נחל עיון - מפל התנור - מדריך טרקר
נחל עיון זורם מאזור עמק עיון שבדרום לבנון (ליד העיירה מרג' עיון) אל שטח ישראל לרגלי המושבה מטולה. משם זורם נחל עיון אל נהר הירדן דרך קטע קניוני יפייפה שלאורכו 4 מפלים, תוך שהוא מאבד כ-200 מטרים מגובהו. בין המפלים נמצא גם מפל התנור, אחד המפלים הגבוהים והיפים בארץ.
מעל נחל עיון עבר עד קום המדינה גשר שפוצץ במהלך ליל הגשרים בידי כוח מהגדוד השלישי של הפלמ"ח בפיקוד דני נוימן. נפתחה אש על הכוח, אך הוא הצליח לשוב ללא נפגעים.
החל משנת 2005 הוטו מקורותיו של נחל עיון הנמצאים בשטח לבנון בידי החזבאללה, מה שגורם לכך שהנחל יבש בעונת הקיץ. ישראל איימה כי לא תעבור בשתיקה על הטיית מקורות הנחל, אך מגעים דיפלומטיים לא נשאו פרי, וכל פעולה אחרת לא בוצעה מאז. רשות הטבע והגנים מעבירה כיום מים בצינור משמורת תל דן הסמוכה, בכדי להחיות ולשמר את הטבע והחי בשמורה.
ההגעה אל נחל עיון
נוסעים על כביש 90 צפונה לכיוון קריית שמונה. חוצים את קריית שמונה, וממשיכים לכיוון מטולה.
בכדי להגיע אל המסלול הקצר של נחל עיון (אל מפל התנור ובחזרה) נוסעים על כביש 90, וכ-4 ק"מ אחרי הפניה שמאלה לכיוון תל-חי, פונים ימינה עם השלט המפנה אל מפל התנור. לאחר כ-400 מטרים מגיעים לחניה.
בכדי להגיע אל המסלול הארוך של נחל עיון ממשיכים עם כביש 90 לכיוון מטולה, ולאחר הכניסה בשער של המושבה ממשיכים בצומת הראשונה ישר, ובצומת השניה פונים ימינה אל רחוב הארזים. ממשיכים ישר עד צומת T, שם פונים שמאלה, ולאחר כ-100 מטרים פונים ימינה (אל רחוב השמורה. נוסעים ברחוב השמורה עד שמצד ימין רואים חורשת אקליפטוסים שבתוכה החניון של שמורת נחל עיון.
הצג את נחל עיון ומפל התנור במפה גדולה יותר
המסלול הארוך בנחל עיון
המסלול הארוך בנחל עיון מתחיל בחורשת האקליפטוס שבתוך המושבה מטולה. משם יורדים במדרגות אל ערוץ הנחל, ומשם ממשיכים בשביל נוח וקל המתאים למשפחות במורד הנחל. משך הסיור בין 30 ל-60 דקות.
המסלול
המסלול בנחל עיון אינו מסלול מעגלי והוא דורש השארת רכב בסוף המסלול בחניון מפל התנור, או הליכה של כ-40 דקות מחניון מפל התנור אל נקודת ההתחלה במעלה הכביש בחזרה אל המושבה מטולה, לא כיף בימים חמים!
לאורך המסלול בנחל ארבעה מפלים:
- מפל עיון - גובהו 9.2 מטרים.
- מפל הטחנה - גובהו 21 מטרים, ובתחתיתו טחנת קמח ישנה
- מפל האשד - מורכב משני מפלים סמוכים, העליון של 5 מטריםן והתחתון של 9.5 מטרים
- מפל התנור - גובהו כ-30 מטרים.
טיפים
- שימו לב כי המסלול אינו מסלול מעגלי, ולכן כדאי להשאיר רכב בסוף המסלול, בחניון מפל התנור.
- השומר בכניסה לחניון מפל התנור יכול לסייע לאתר רכב שחוזר אל נקודת ההתחלה. נסו למצוא רכב כזה לפני שאתם הולכים ברגל בעצמכם.
מחירים
מבוגר: 27 ש"ח (22 ש"ח בקבוצה)
ילד: 14 ש"ח (13 ש"ח בקבוצה)
שעות פתיחה
אפריל - ספטמבר: 08:00-17:00
אוקטובר - מרץ: 08:00-16:00
בימי שישי וערבי חג 8:00-15:00
הכניסה לשמורה נסגרת שעה לפני שעות הסגירה הרשומות.
טלפון
04-6951519
מפל התנור
מפל התנור הנמצא בערוץ נחל עיון הוא מהגבוהים והיפים בארץ. גובהו של מפל התנור הוא כ-30 מטרים. שמו של המפל אינו נגזר מהמילה העברית "תנור", אלא מהמילה הערבית "תנורה", מין חצאית שנוהגות ללבוש נשים ערביות ובדואיות.
המסלול
המסלול אל מפל התנור מתחיל בחניון המפל, משם מתחיל שביל קצר ונוח המוביל ישירות אל המפל.
מחירים
מבוגר: 27 ש"ח (22 ש"ח בקבוצה)
ילד: 14 ש"ח (13 ש"ח בקבוצה)
שעות פתיחה
אפריל - ספטמבר: 08:00-17:00
אוקטובר - מרץ: 08:00-16:00
בימי שישי וערבי חג 8:00-15:00
הכניסה לשמורה נסגרת שעה לפני שעות הסגירה הרשומות.
טלפון
04-6951519