טרקר - טיולים בארץ ובעולם

עין כרם - מדריך טרקר

בפאתיה הדרום מערביים של ירושלים שוכן הכפר הציורי עין כרם. לכפר קטן זה (שכיום הוא למעשה שכונה בתוך ירושלים) משמעות רבה במסורת הנוצרית, מאחר וכאן נולד על פי המסורת יוחנן המטביל. עין כרם היה כפר ערבי שהוקם במקום במאה ה-14, ונכבש בידי צה"ל בזמן מלחמת העצמאות. בתחילה יושבו הבתים הערביים הנטושים בעולים ממרוקו ורומניה, אך כיום מושך אליו הכפר בעיקר אוכלוסיה אמידה של אמנים ובעלי מקצועות חופשיים.

ההגעה אל עין כרם

אל עין כרם מגיעים שני קווי אוטובוסים: 17 ו-17א'.

למגיעים עם רכב מכיוון תל-אביב, יש לפנות מכביש ירושלים תל-אביב ימינה במחלף הראל, ולהמשיך עם כביש 3965 מספר קילומטרים עד לכיכר, בה פונים שמאלה אל כביש 395. הכביש יורד עד צומת T בה פונים שמאלה אל כביש 386 העובר דרך הכפר.

למגיעים מכיוון הכניסה לירושלים, יש לסוע לאורך שדרות הרצל עד אל הכניסה לבית הקברות, שלאחריה יש פניה ימינה לכיוון יד ושם ואל הכביש היורד אל עין כרם.

בסופי שבוע אזור עין כרם בעייתי מאד מבחינת חנייה, ופקחי חנייה זריזים מחלקים דוחות חנייה בכמויות גדולות, ולכן כדאי להימנע מחנייה במקומות שאינם מיועדים לכך. לרווחת המטיילים הוקם חניון תת-קרקעי גדול באזור הכיכר בו מתחבר רחוב המעיין עם הרחוב הראשי של הכפר. החנייה בחניון זה הינה ללא תשלום גם בסופי שבוע!


הצג מפה גדולה יותר

כנסיית יוחנן המטביל

בכפר עין כרם נמצאות שתי כנסיות הנושאות את השם כנסיית יוחנן המטביל. המוכרת יותר מבינהן היא הכנסיה הקתולית שנבנתה במחצית השניה של המאה ה-19. הכנסיה נבנתה על חורבות שרידי כנסייה ביזנטית קדומה שהוקמה במקום על ידי הלנה הקדושה, אמו של הקיסר קונסטנטין, ונחרבה בעת הכיבוש הפרסי. בתקופה הצלבנית הוקמה במקום כנסייה שגם היא נחרבה.

בצד שמאל של המזבח הראשי ניתן לרדת אל מערה אליה מיוחס מקום הולדתו של יוחנן המטביל.

גורלו של יוחנן המטביל היה עגום, ובשנת 29 לספירה הוא נאסר על-ידי הורדוס, ולבקשת שלומית, בתו של הורדוס, נערף ראשו והוגש לה על מגש.


כנסיית יוחנן המטביל כנסיית יוחנן המטביל - מערת קבורה ביזנטית כנסיית יוחנן המטביל - מקום הולדת יוחנן המטביל

הכניסה אל כנסיית יוחנן המטביל הינה חופשית.


כל יום:
08:00-12:00
14:30-18:00
בחורף ובימי א' נסגרת הכניסה ב-17:00.


כיצד מגיעים

ממרכז הכפר עין כרם (ליד מעיין מרים) עולים ברחוב המעיין חזרה אל הרחוב הראשי, חוצים אותו (ליד מסעדת כרמא) וממשיכים בסימטה הצרה העולה עד לכניסה אל הכנסייה.

כנסיית הביקור

כנסיית הביקור היא כנסיה קתולית שהוקמה בשנת 1955 אל ידי הארכיטקט אנטוניו ברלוצי על חורבות כנסיה צלבנית עתיקה. המסורת אומרת כי הכנסיה הראשונה במקום הוקמה על ידי הלנה, אמו של הקיסר קונסטנטין בשנת 324 לספירה. הכנסיות הביזנטיות שנבנו על-ידי הלנה, נהרסו בעת הכיבוש הפרסי, בשנת 614.

בברית החדשה מופיע האיזכור למקום זה בבשורה על פי לוקאס, שם מסופר כי במקום זה עמד בית הקיץ של זוג קשיש - זכריה (שהיה כוהן בבית המקדש) ואלישבע, שהיו זוג חסוך ילדים עד שיום אחד התגלה מלאך לזכריה, ואמר לו כי אלישבע עתידה ללדת בן. זכריה, שלא האמין, נענש על-כך והפך אילם. נבואת המלאך אכן התגשמה, ואלישבע הרתה, ומאוחר יותר ילדה את יוחנן המטביל.

בעוד אלישבע בהריון, התארחה בביתם מרים, בת דודתם מנצרת של זכריה ואלישבע, כשהיא נושאת בבטנה את בנה ישו. כאשר התקרבה מרים אל אלישבע, החל העובר בבטנה של אלישבע לרקוד. אלישבע בירכה את מרים, שענתה לה במזמור "תרומם נפשי את ה'", הידוע גם בשם "מגניפיקט", שמילותיו מופיעות בחצר הפנימית של הכנסיה על גבי לוחות חרסינה במעל 50 שפות.

שני פסלי ברונזה של "בעלי הבית" מוצבים מעל שער הכנסיה. הפסיפס המופיע בחזית הכנסיה, בו מתוארת מרים רכובה על חמור בדרכה מנצרת לעין כרם, נוצר על-ידי האומן ביגאטי בשנת 1943 בקריית הוותיקן והועבר ארצה בשלמותו. מתחת לפסיפס מופיעה כתובת האומרת: "ותקם מרים בימים ההם ותחש ללכת ההרה, אל אחת מערי יהודה".

באותה תקופה מלך בישראל המלך הורדוס, ששמע כי בשבט יהודה נולד המשיח. הורדוס שלח את חייליו להרוג את כל הבנים הבכורים שגילם מתחת לשנתיים בשבט יהודה, אך מלאך ירד והזהיר את אלישבע, שהתחבאה בתוך סלע שנפתח לקול תחינותיה באורח נס. בתוך הכנסיה עומדת מאחורי סורג ברזל אבן בתוכה על פי המסורת הסתתרה אלישבע. סביב האבן כתוב ביוונית "בסלע זה החביאה אלישבע את יוחנן".

בחלקה התחתון של הכנסיה, בו התקיים על פי המסורת המפגש בין מרים לאלישבע, ארבעה ציורי קיר: אחד המתאר את זכריה בעבודתו בבית המקדש בעת שנגלה לו המלאך ומבשר לו על הולדת בנו, ציור שני המתאר את פגישת מרים ואלישבע, וציור שלישי המתאר את המלאך המזהיר את אלישבע מפני חיילי הורדוס, ואת אלישבע בורחת ומסתירה את יוחנן בנה. חלקה העליון של הכנסיה, אליו עולים במדרגות מצידה השמאלי של הכנסיה, הינו חדש יותר.


כנסיית הביקור כנסיית הביקור כנסיית הביקור - אבן המסתור כנסית הביקור כנסיית הביקור כנסיית הביקור

הכניסה אל כנסיית הביקור הינה חופשית.


כל השנה:
08:00-11:45
14:30-18:00
בין אוקטובר למרץ הכנסיה נסגרת ב-17:00.


כיצד מגיעים

ממרכז הכפר עין כרם (ליד מעיין מרים) יש כביש הפונה מערבה ועולה לכיוון הכנסייה.

מעיין מרים

בלב הכפר עין כרם נובע מעיין קטן שסביבו התפתח הישוב במקום, המוכר בשם מעיין מרים. המסורת הנוצרית מייחסת אל המעיין את המקום בו פגשה מרים אמו של ישו את בת דודתה אלישבע אמו של יוחנן המטביל, כשברחם שתיהן נמצאים ילדיהם. על פי המסורת ניגשה מרים אל מי המעיין ושתתה מהם. מי המעניין קדושים בעיני הנוצרים, ורבים מן הצליינים המגיעים אל המקום ממלאים בקבוקוני מים ממימי המעיין.

מעל המעיין עומד בית תפילה ומסגד ("מקאם") נטוש בן מעל 100 שנים ששימש בי"ס לילדי המוסלמים בכפר שמעליו מינרט (מגדל) שהינו שריד לאותו מקאם. אל המעיין עצמו מוליכה נקבה חצובה באבן שראשיתה בימי בית שני, אז היה בעין כרם כפר פורח ומשגשג.

בעבר היו מי המעיין ידועים באיכותם, אך כיום מי המעיין מזוהמים בביוב, ולכן שתיית המים אסורה בהחלט.


מעיין מרים - עין כרם מעיין מרים

הכניסה חופשית.


כיצד מגיעים

מעיין מרים נמצא במרכז הכפר. מן הרחוב הראשי של עין כרם פונים ליד מסעדת כרמא לכיוון דרום אל רחוב המעיין, וליד מבנה המעיין (שמעליו צריח מסגד) מחנים את הרכב.

מנזר האחיות מציון

מנזר האחיות ציון (בצרפתית: Les Soeurs de Notre-Dame de Sion) הוקם נבנתה בשנת 1865 בכפר עין כרם בכדי לשמש מרכז סיוע ליתומות נוצריותממארוניות מלבנון שהוריהן נהרגו בעקבות טבח שארע בשנת 1861 אותו ביצעו הדרוזים בסוריה ובלבנון בנוצרים המארונים, טבח שגרם למספר רב של יתומים. המתחם כולל גינה מטופחת ובה כנסייה, מנזר, בית הארחה (בית היתומות לשעבר), מוזיאון קטן ובית קברות.

במרכז המתחם שוכן ביתו הצנוע של רטיסבון, בו התארח לפחות פעם בשבוע. רטיסבון, יהודי עשיר משטרסבורג שבחבל אלזס בצרפת, זכה להתגלות דתית יוצאת דופן שבעקבותיה התנצר והפך לכומר ישועי. יחד עם אחיו תאודור, שהתנצר לפניו, הקים מסדר נזירוית חובק עולם שנקרא 'האחיות ציון'.


מנזר האחיות מציון

(עדכון אחרון: מרץ 2012)

אהבת את הדף על עין כרם?

חיפוש באתר:
Hotelscombined.com

לאן מטיילים השבוע?

קבלו טיפים, רעיונות ועדכונים בנושא טיולים בארץ או בחו"ל:
דוא"ל: *
שם פרטי:
שם משפחה:
טיולים בארץ
טיולים בחו"ל

* הפרטיות שלך חשובה לנו. אנחנו לא נעביר ולא נמכור את הפרטים שלך.