טרקר - טיולים בארץ ובעולם

כנסיית הקבר - מדריך טרקר

תמונות מכנסיית הקבר

גבעת הגולגולתא גבעת הגולגולתא - כנסיית הקבר גבעת הגולגולתא - Calvery חדר הקבורה - כנסיית הקבר חדר הקבורה - כנסיית הקבר קפלת המלאך - כנסיית הקבר קפלת המלאך קפלת המלאך - כנסיית הקבר תבליט מעל הכניסה אל מבנה הקבר קפלת אדם הראשון - כנסיית הקבר קאפלת הלנה הקדושה מנורה ארמנית

במקום בו עומדת כיום כנסיית הקבר, עמד בעבר מקדש אלילי שהוקדש לאלה אפרודיטה. מקדש זה הוקם בידי הרומאים על מקום צליבתו וקבורתו של ישו כדי שיישכח. למרבה האירוניה, דווקא בניית מקדש זה שימרה את מקום הקבורה המדוייק.

את כנסיית הקבר בנה הקיסר קונסטנטינוס במאה הרביעית, לאחר שהתנצר והפך את הדת הנוצרית לדת הרשמית של האימפריה הרומית. קונסטנטינוס שלח בשנת 326 לספירה את אימו, הלנה, כדי למצוא את מקום הצליבה. הלנה מצאה, בסיוע מורה דרך יהודי, את אתר הצליבה ואת שרידי הצלב עצמו, ובמקום בו נמצאו נבנתה כנסיית הקבר בשנת 333.

בעת הכיבוש הפרסי בשנת 614 נהרס רוב מבנה כנסיית הקבר. הכנסיה נבנתה מחדש במתכונת מצומצמת יותר, אך במאה ה-11 היא עמדה שוב בפני הריסה בידי החליף אלחאכם באמר-אללה. סכנה זו היא שגרמה למסעי הצלב, שסיסמתם הייתה להחזיר את כנסיית הקבר לידיים נוצריות.

כשכבשו הצלבנים את ירושלים ב-1099, הם בנו במקום כנסייה חדשה, שנשארה עד ימינו.

לאחר כיבוש ירושלים בידי צלאח א-דין בשנת 1187, ניתנה כנסיית הקבר לשמירה בידי שתי משפחות מוסלמיות, נוסייבה וג'ודי, שהם בעלי המקום עד היום, ובידיהם המפתח לכנסיה.

כנסיית הקבר נקראה בפי הנוצרים גם כנסיית התחייה (אנסטאסיס - Anastasis) כי שם קם ישו לתחיה. גם בפי המוסלמים נקראה הכנסייה אל-קאיימה, שמשמעותו התחייה.

ההגעה אל כנסיית הקבר

אל כנסיית הקבר מגיעים ברגל דרך שער יפו בעיר העתיקה. לאחר שנכנסים בשער, ממשיכים ישר אל הכניסה לשוק. יורדים ברחוב הראשי של השוק (רחוב דוד), ובפניה הראשונה פונים שמאלה אל רחוב הנוצרים. בפניה השלישית פונים ימינה לרחוב סנטה הלנה, שיביא אותנו אל רחבת הכניסה של כנסיית הקבר.


הצג מפה גדולה יותר

גבעת הגולגולתא - Calvary

מיד כאשר נכנסים אל כנסיית הקבר, ניתן לטפס מימין במדרגות המובילות אל גבעת הגולגולתא (מקום הגולגולת), הממוקמת על הגבעה והסלע עליהם על-פי המסורת נצלב ישו. למעשה, נראה כי גבעה זו נקראת כך על שום צורתה, המזכירה גולגולת אדם.

כיום ניתן למצוא על גבעת הגולגולתא קפלה, שבתוכה נמצא מזבח הנקרא "מזבח הצליבה", שמתחתיו ומתחתיו דסקית כסף שבה שקע המסמן את המקום המדוייק בו הוצב צלבו של ישו. בכל אחד מצדדיו של המזבח קבוע לוח שיש שחור המצביע על מיקום הצלבים של שני השודדים שנצלבו עם ישו. מקום זה מהווה את התחנה ה-12 בדרך הייסורים (וויה דולורוזה) של ישו. הקאפלה בה נמצא השקע הינה באחריות הכנסייה היוונית-אורתודוכסית.

כאשר יורדים בחזרה מן הקאפלה, ניתן לראות מימין למדרגות חדר ובו על פי המסורת נמצא מקום קבורתו של האדם הראשון. בתוך הקאפלה נמצא המקום היחידי בו ניתן לראות את סלע הגולגולתא עצמו דרך חלון זכוכית קטן, ובסלע ניתן לראות סדק העובר לאורכו של הסלע. דבר זה עולה בקנה אחד עם המסופר בברית החדשה כי רעידת האדמה שהתרחשה עם מותו של ישו, ביקעה את הסלע.

מסורות נוספות מחברות את גבעת הגולגולתא אל מקום עקידת יצחק.

האדיקולה - מבנה הקבר

לאחר שהורד ישו מן הצלב, קבר אותו יוסף הרמתי בקבר אותו חצב בסלע. כשהוקמה כנסיית הקבר כעבור 300 שנה, נחצבה הגבעה סביב המערה, כך שהיא נשארה כמבנה קטן הניצב על משטח מישורי, הנקרא אדיקולה (היכלית). מבנה האדיקולה מורכב משני חללים, קפלת המלאך וקבר ישו. האדיקולה הנוכחית הוקמה ב-1810 על ידי יוונים אורתודוקסים בתרומה של הצאר הרוסי, לאחר שהקודמת נהרסה בשריפה שפרצה בכנסייה ב-1808.

קפלת המלאך, הנמצאת מיד בכניסה אל האדיקולה, מציינת את פגישת מרים, אם ישו, ומרים המגדלית עם המלאך שבישר להן על תחייתו של ישו. דלת נמוכה מובילה לחדר הקבר עצמו.

בחדר הקבורה עצמו ישנן 43 מנורות הבוערות יומם וליל. 13 של הלטינים, 13 של היוונים, 13 של הארמנים ו-4 של הקופטים. אחת ההוכחות, לכאורה, לכך שמדובר בקברו של ישו היא העובדה כי הקבר נמצא ריק, מש שתואם את האמונה כי ישו קם לתחייה לאחר 3 ימים.

סביב מבנה הקבר נבנה מבנה עמודים עגול (רוטונדה) עם גג כיפה גדול.

אבן המשיחה

הישר מול הכניסה אל כנסיית הקבר ניתן לראות מעין לוח שיש המונח על ריצפת הכנסייה. זוהי אבן המשיחה.

אבן המשיחה היא האבן שעליה נערכה ההכנה לקבורה של ישו לאחר מותו על הצלב. על אבן המשיחה הונחה גופתו של ישו לאחר הצליבה, ושם נמשח גופו בשמן, ושם נעטפה גופתו בתכריכים. האבן אותה ניתן לראות כיום הינה למעשה כיסוי שיש שהותקן בשיפוץ שלאחר שנת 1810, המגן על האבן המקורית הנמצאת מתחתיו, מאחר ובעבר נהגו עולי רגל נלהבים לשבור חלקים מן האבן המקורית.

קפלת מציאת הצלב

קפלת מציאת הצלב היא המקום בו לפי האמונה מצאה הקיסרית הלנה, אמו של הקיסר קונסטנטינוס, את הצלב של ישו בשנת 326 לספירה.

המסורת מספרת כי הלנה מצאה במקום שלושה צלבים - של ישו ושל שני הגנבים שנצלבו משני צדדיו. כדי לזהות את הצלב הנכון, הביאה הלנה תינוק שמת עת קצרה לפני-כן, ונגעה בו בשלושת הצלבים. כשנגע התינוק בצלב של ישו, הוא קם לתחייה.

כיום מחולק הצלב לשבבים רבים המפוזרים בכנסיות רבות בעולם.

קפלת אדם הראשון

בכניסה אל כנסיית הקבר, אחרי המדרגות העולות והמדרגות היורדות מגבעת הגולגולתא, מצד ימין, נמצאת הכניסה אל "קפלת אדם הראשון" השייכת ליוונים אורתודוקסים. בעבר נקראה הקפלה בשם "קפלת הגולגולת" או "הגולגולת הקדושה". הקפלה מציינת את מיקום קבורתו של אדם (האדם הראשון).

על פי המסורת הנוצרית, בעקבות צליבת ישו נבקעה הגבעה וסדק נפער בה והגיע עד לגולגולתו של אדם. דמו של ישו שנצלב כדי לכפר על חטאו של אדם נגע בגולגולת, הסיר את החטא הקדמון מהאנושות ואפשר את החסד האלוהי והדרך לגאולה.

אהבת את הדף על כנסיית הקבר?

חיפוש באתר:
Hotelscombined.com

לאן מטיילים השבוע?

קבלו טיפים, רעיונות ועדכונים בנושא טיולים בארץ או בחו"ל:
דוא"ל: *
שם פרטי:
שם משפחה:
טיולים בארץ
טיולים בחו"ל

* הפרטיות שלך חשובה לנו. אנחנו לא נעביר ולא נמכור את הפרטים שלך.